Notice: Undefined variable: default_before_title in /www/doc/www.itc-services.cz/www/sys/includes/knihovny/class.stranky.php on line 525
Blog
Pobočka Chodov- ul. Tererova dnes 19.4. otevřena do 12 hodin. Pobočka Modřany- ul. Platónova otevřena dle standardní otevírací doby. Děkujeme za pochopení.
blog

Jak se zachovat při polití počítače či notebooku

zpět

18.12.2017 10:45

Je čas Vánoc a různých setkání… někteří z nás musí ještě pracovat, jiní už mohou relaxovat a sledovat oblíbené pohádky nebo seriály na svém počítači nebo notebooku. Ať tak či tak, snadno se může stát, že se vám káva či svařené víno vylije do klávesnice. Hodně nepříjemné, že? A víte, co v takovém případě dělat?

 

1.     Vypněte počítač/notebook

Nejzásadnějším krokem je vypnutí počítače či vašeho notebooku a odpojení od sítě. Pokud totiž zařízení ihned neodpojíte, může velmi snadno dojít k vyzkratování obvodů, případně dalším škodám. Pokud má váš notebook vyjímatelnou baterii, co nejdříve ji vyndejte, u počítače odpojte přívodní kabel a vytáhněte ze zásuvky. Pokud je to možné, určitě u notebooku také vyndejte baterii. Tak, první pomoc jste zvládli.

 

2.     Vylijte tekutinu

Dalším, důležitým krokem, je odstranění tekutiny. Nicméně pokud nejste profík z oboru, určitě notebook nerozebírejte! Pokud je tekutiny méně, můžete klávesnici osušit nějakým savým hadříkem. Pokud se vám „podařilo“ notebook polít opravdu vydatně, je dobré notebook rozevřený otočit a nechat z něj tekutinu odtéct.

 

3.     „Volám servis!“

Do servisu volejte v každém případě, a hlavně pokud možno ihned. Čím déle budete čekat, tím bude oprava náročnější. Někdy vám může notebook/počítač fungovat zdánlivě bez problémů, ale uvnitř probíhá oxidace a závada se projeví až později. Takže se může poté stát, že zařízení už nikdy nezprovozníte. Určitě se ani nesnažte zařízení čistit sami – po neodborném čištění sice může zařízení fungovat, ale oxidace na jednotlivých komponentech vesele probíhá dál a jednoho krásného dne už zařízení nemusíte zapnout.

Po opravě v servisu je naprosto samozřejmé, že notebook či počítač bude opět fungovat tak, jak má. 

Takže co říci závěrem? Za prvé: dávejte pozor. Za druhé: nepanikařte. Za třetí: mějte pro jistotu připravený kontakt na prověřený servis. A v neposlední řadě: užijte si krásné a pohodové svátky!